zaterdag 20 oktober 2007

Mea Culpa

Als ik boven op de Dom sta
kijk ik even naar benee
dan zie ik het ouwe grachie
't Vreeburg en wijk C
(tekst Herman Berkien)

Als je boven op de Dom staat
en je kijkt naar beneden.
Of je doet lui & Google Earth...
Dan zie dat het centrum van Utereg de prachtige grillige structuur heeft van een oude stad.
Middeleeuwse straten en huizen schurken gezellig tegen buurtkerken aan.
Hofjes, grachten en mooie nauwe straatjes zijn een feest voor de wandelaar & fietser.

Maar dan de auto...
Sinds jaar & dag wordt de auto teruggedrongen in het centrum van Utrecht
zoals in zoveel andere centra van steden in het land.
Openbaar vervoer of een transferium buiten het centrum zijn alternatieven
Waarschijnlijk bedacht met de beste bedoelingen maar daar schiet ik niks mee op.
Dat is bedoeld voor mensen die normaal kunnen winkelen. Die thuiskomen met een paar tasjes.
Een setje lingerie, een leuk truitje en een paar schoenen, zoiets.
Als ik naar de stad ga, eindigt het meestal in een drama. Knalrood & hevig zwetend strompel ik op de verkeerde schoenen met twee bossen zonnebloemen, een tube paradontax, vijf tl-buizen en een spotgoedkoop aambeeld onder de arm door de straten die gevuld zijn met beeldige dames die dus wel weten hoe het hoort.
Logisch dat ik altijd met de auto ga en je mij midden in de nacht kunt overhoren over verschillende openingstijden & prijzen van de diverse parkeergarages.
Laatst mocht ik weer naar Utrecht. Ik kon een monitor ophalen, een retro, maar voor mij zeer bruikbaar. De monitor stond in een kantoor pal in het centrum. Na mijn auto in de meest dichtbijzijnde parkeergarage (de duurste!) geparkeerd te hebben, wandelde ik naar het kantoor. Daar bleek het model toch wel erg oldschool, dus lekker stevig (lees zwaar) en werd besloten dat ik de auto ging voorrijden.
Als je op Google Earth kijkt zie je net niet de verkeersborden. Die zijn nl heel bijzonder in Utrecht, allemaal eenrichtingsverkeer behalve als ik eraan kom dan is het: Verboden In Te Rijden.
Dit is een lang verhaal om gewoon sorry te zeggen. Want meneer de taxichauffeur, u had groot gelijk met die middelvinger toen ik u al achteruitrijdend passeerde.
En mevrouw de fietser, het spijt me dat ik uw leven maar liefst driemaal in gevaar bracht. Eerst toen ik u tweemaal inhaalde op het fietspad van een Verboden In Te Rijdenstraat en daarna ook nog eens onverwachts voor uw neus stopte. Mea Culpa. Mea Maxima Culpa...

Geen opmerkingen: