woensdag 21 november 2007

Bidmanager(Buddha, spraycan on canvas)

Zeer regelmatig breekt mij spontaan het angstzweet uit als ineens de vraag opduikt wat ik nu eigenlijk moet worden als ik groot ben. Voor alle duidelijkheid; die vraag komt bij mijzelf op, anderen nemen al jaren genoegen met het verhaaltje dat ook op deze website staat. Dat ik beeldend kunstenaar ben.
Meestal komt die vraag voort uit een nieuwsgierigheid naar een wereld waar ik geen flikker van begrijp. Het beroep beeldend kunstenaar wordt vaak als vaag gezien, zo heb ik begrepen uit gesprekken. Dat bevreemdt mij want dit beroep is meestal zo helder als wat. Met inhoudelijke kwesties als: kies ik rood of geel voor de achtergrond? Of hoe krijg ik 25 ezels en 3 kratten verf, een uitpuilende gereedschapkist, een steekwagen en een tros bananen in mijn auto? Het vak behelst voornamelijk de vragen: hoe wil ik dit eruit laten zien en waar haal ik het geld en de tijd vandaan om een ingewikkelde verslaving te krijgen zodat ik net zo beroemd word als Herman Brood? Want dat is wel een opvallend iets in Nederland; interessante nevenactiviteiten als het hebben van een Downsyndroom danwel junk of soapie zijn, helpen enorm bij vergaren van faam als kunstenaar. Dus lijkt het iets wat je erbij doet.
Na het horen van zo'n reclamespot van Monsterboard.nl. op 3fm besluit ik weer op zoek te gaan naar een beroep. In weerwil van de misleidende naam is er geen carrière als Frankenstein of weerwolf te vinden. Dat is jammer, ik ben net lekker ingelezen met Harry Potter. Dat had bijscholing gescheeld.
Jaren geleden viel het me ineens op. Alle beroepen waren veranderd.
Dol als ik ben op gratis, mag ik graag de Carp ontvangen of de Volkskrant Banen. Hadden beroepen vroeger nog namen als advocaat of boekhouder of dominee. Groentensnijder of Algemeen Directeur. Ineens hadden alle beroepen hele ingewikkelde Engelse namen. Dus heb ik ook lang gedacht dat IT-er iets te maken had met de roemruchte club de IT. Toen na de dood van eigenaar Manfred Langer (voor de ouderen, met die hele massale hippe begrafenis) ik steeds meer van dat soort vacatures tegenkwam, begon het me te dagen dat een IT-er toch niets met gogodansen en boa's te maken kon hebben.
Vertwijfeld dwaal ik door de categorie Overig, want daar kom ik met mijn vooropleiding in terecht. Los van mijn keurige kunstacademie bezit ik o.a. ook expertise op het gebied van friet bakken in een zwembad, het bloot staan voor boetseerklassen en het verwijderen van graffitiverf van de smoelen van hyperactieve 10-jarigen. Ik heb ervaring in het fotograferen van bruidsparen en huisvrouwen in ondergoed en verder kan ik heel goed punniken. Desondanks zit ik altijd in de categorie Overig.
Maar nu heb ik mijn nieuwe carrière gevonden! In begrijpelijk nederlands: Bidmanager. De vooropleiding en taakomschrijving begrijp ik dan weer niet. Maar qua ervaring zit ik gebakken, dat weet ik zeker.
God, laat het passen in die auto.
Oh godver laat het niet gaan druipen!
Dank God, dat die schaar niet in dat oogje zat!
Oh god, laat er een opdracht komen...
Lieve god, ik heb geld nodig, alstublieft; )

3 opmerkingen:

M. de B. zei

Misschien zoeken ze hier nog iemand: http://www.godscustomercarecenter.com/ ;-)

Anoniem zei

vragen vragen vragen. iedereen heeft ze. maar het belangrijkste is gewoon doorgaan met wat je leuk vindt. vind je kunst leuk en je wilt naar de kunstacademie , doe je dat. wil je liever zelf in je vrije schilderen dan doe je dat. beroemd worden is voor iedereen weggelegd, als je voldoende talent hebt. en geluk.

Ledelay zei

Zzzzzoooooo herkenbaar, oo kik ben weer op zoek naar een baan, met name door dat eeuwige geldgebrek.. want alles is duur als je iets wilt maken, zucht, God geef me een baan waar ik voor kan gaan en met een beetje ( veel) geld om van te leven;-)