vrijdag 9 november 2007

Origineel


'Maar ja, wat is kunst eigenlijk?'
Soms duikt deze vraag ineens op in een gesprek aan tafel met bekenden of staand aan een bar terwijl ik net gezellig aan mijn glaasje cassis nip. Op het moment dat deze vraag opduikt, heb ik de neiging om weg te duiken. Ergens onder een tafel te gaan zitten en mij te verschansen achter het overhangende tafelkleed. Wachtend tot het gesprek weer gewoon over zaken gaat waar ik geen gevoelens bij heb, zoals het uitzoeken van nieuwe keukens of abstracte kwesties over lease auto's en hypotheekaftrek.Want iedereen kijkt dan naar mij in de hoop dat ik het verlossende antwoord kan geven. Wat ik ook best wil, maar geef me een paar uur ; )
Kunst: het creatief en origineel tot uiting of voorstelling brengen van gedachten of gevoelens op vaak ontroerende of schokkende wijze. Dit is (een van de) definities die het Van Dale studiewoordenboek Nederlands geeft. Het grappige is dat eronder meteen een lijst woorden begint met kunst die precies de tegenovergestelde betekenis hebben. Ik noem kunstaas, of een kunstbeen of wat vaak op mijn toestand slaat in dit soort gesprekken : de kunstkop.
Het beroep van kunstenaar is volgens mij nog ouder dan het oudste beroep ter wereld en kunst is zo doorvlochten met ons dagelijks bestaan dat het even onzichtbaar lijkt als ademhalen of poepen. Je bent er de hele dag mee bezig maar je staat er niet bij stil. De kunstgeschiedenis heeft een stempel gedrukt op hoe wij denken, wonen, hoe wij ons kleden, welke reclames we zien en noem maar op. Als je het geluk hebt gehad om kennis te krijgen van kunstgeschiedenis ben je je daar bewust van. Helaas is dat niet voor de meeste mensen weggelegd. Het Nederlandse onderwijsstelsel is er niet op ingesteld dat dit als basiskennis van nut zou zijn voor iedereen. Met als gevolg pijnlijke gesprekken.
'Ach, weet je, in jouw beroep word je toch pas rijk en beroemd na je dood' ; ) Deze hoor ik vaak.
'Jammer' denk ik dan. Nederland kent een club enorm interessante (levende) kunstenaars die internationaal gezien van belang zijn (en ja, ook in financieel opzicht) Maar zolang alle media aandacht, ook van de zogenaamd serieuze journalisten, uitgaat naar Idols zangeresjes en voetballers met verstuikte tenen, zal de gewone mens dat niet te weten komen.
Een troost, veel mensen schijnen wel zeer getalenteerde kleine zusjes of buurmeisjes te hebben.
Want dat hoor ik ook vaak, zeker als het over abstracte kunst gaat: "Dat kan mijn kleine zusje/ buurmeisje ook..."
Daar word ik blij van, dan vraag ik meteen het adres van het wonderkind. Vreemd genoeg zit dan die ander ineens met de mond vol tanden ; )

1 opmerking:

China Business Consultant zei

Misschien leuk ter inspiratie: "Art and personality
Is there a connection between your personality type and the art that you like?" Op http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/mind/index_surveys.shtml
M (geen idee wat het is, kwam toevallig tegen)