maandag 26 november 2007

WebdesignEr zit een spin bij de trap. En al mijn leerlingen griezelen ervan. Het commentaar is niet van de lucht.
Ik moet hem weghalen, want hij is eng. In plaats van hem weg te halen, wijs ik ze op de schoonheid van de spin en zijn onschuld. Ik vertel ze dat je als kunstenaar altijd je ogen open moet houden en zelf moet nadenken. Niet automatisch gaan gillen omdat je vriendinnetje dat ook doet, maar bedenken wat die spin voor jou betekent.
In de loop der weken verdwijnt het gemopper en loopt iedereen er gewoon langs. Uiteindelijk verdwijnt ook de spin met onbekende bestemming.
In de krant lees ik dat er 400 miljoen jaar geleden spinnen van zo'n 2,5 meter groot rond liepen op deze planeet. Als je bedenkt dat spinnen carnivoren zijn, is ook voor mij dit formaat bij de wilde spinnen af; )
Spinnen hebben altijd naast hun nuttige functie van het vangen van irritante insecten als muggen, ook een symbolische betekenis gehad voor de mens, in goede en slechte betekenis. Denk bijvoorbeeld aan alle uitdrukkingen en gezegden met betrekking tot de spin of aan Aragog, de reuzespin in Harry Potter.
Er is een vrouw die nooit bang is geweest om zelf na te denken. Louise Bourgeois heet deze kunstenares.
Al bijna een eeuw lang denkt zij na over zichzelf en haar jeugd en vertaalt die innerlijke angsten en frustraties naar weergaloos mooi werk. En maakt metershoge bronzen spinnen. Maman, noemt ze die.
De van oorsprong Franse krasse bejaarde (nu woonachtig in New York) schept daardoor beelden die je nooit meer vergeet zodra je ermee in aanraking bent geweest. Op dit moment is er een tentoonstelling van haar in het Tate Modern te Londen. Mocht je in de gelegenheid zijn om naar Londen te gaan, skip dan het kerstshoppen en rep je naar het Tate. Er is geen kado te vinden dat op kan boksen tegen de rijkdom van de ervaring om in contact te komen met het werk van een van de allergrootste kunstenaars van onze tijd.

2 opmerkingen:

RH zei

Mooi, die creatieve achtpoten

wietzaadjes gratis zei

Mooi stukje :) ...
Ik heb gister met deze vrieskou een spin voor het kattenluik gezet , en hem of haar laten kiezen een andere hoek zoeken of naar buiten ...

Volgen mij is het goed gegaan met sebastiaan