zaterdag 24 november 2007

Zaad

(Muurbloem, oostindische inkt & pastelkrijt)

Mijn coole ma hoefde maar langs de Zuiderzaadhandel (Rotterdamse diervoederzaak bij ons in de buurt) te lopen of ze was zwanger ; )
Niet dat ik oorspronkelijk uit een groot gezin kom, ik heb maar een zus.Maar tegenwoordig wel, wij zijn zeer trendgevoelig, ook wat relaties betreft en daardoor een bont samengesteld gezelschap.
De uitspraak slaat op het tijdstip van verlangen.
en dat onmiddellijk bevredigd zien.
Zaad als nieuw begin van het leven. (Natuurlijk vergeet ik de eieren niet, maar daar wilde ik het een andere keer over hebben.)
Zaad is het meest hoopvolle dat er bestaat. Er is ook geen beter middel tegen een winterdepressie dan weg te kruipen op de bank met een bak koffie en de Vreeken's zadengids.
Dromen van te kweken Russische tomaten en sweet peas. Fantaseren over Muurbloemen en Oostindische kers. Ontkiemend zaad ziet er werkelijk beeldschoon uit. Net zo mooi als kinderen met kaplaarzen.
Er is ook zaad waarvan je niet weet wat het wordt. Of toch wel, maar je trapt er elke keer weer in. Dit flikt de paardebloem mij altijd. Staat daar bevallig pluizend te wezen en dan moet je toch wel blazen? Terwijl ik bezorgd kijk naar het aantal kinderen dat ik blijkbaar ga krijgen, vergeet ik de hoeveelheid lelijke paardebloemen die ik later wil verwijderen.
Na zijn medegevangenen genoemd te hebben, wijst Nelson Mandela vaak op het tuintje dat hij had tijdens de 27 jaar dat hij gevangen zat op Robbeneiland te Zuid-Afrika als antwoord hoe hij het volgehouden heeft al die jaren. Een illegaal tuintje dat ongeveer zo groot was als twee stoeptegels.
Zaad als onvoorspelbaar maar hoopvol symbool. Idee├źn komen ook vaak als zaadjes. Net als de stokroos weet je nooit wanneer en of het opkomt, maar als het gebeurt is het spectaculair.
In alle opzichten. Leven = groeien.
Mocht u trouwens een puber hebben die ineens geïnteresseerd is in vogelzaad, dan weet ik wel waarom. Het eeuwenoude gerucht gaat dat er ook wietzaad in zit ; )

P.S. : Voor de kwalijke gevolgen van zaad in je oog krijgen verwijs ik verder naar de meesterlijke film Simon ; )

Geen opmerkingen: