zondag 16 december 2007

Voorpret


'It's the most wonderful time of the year', op de radio kweelt een Amerikaanse gladjakker alsof hij het zelf niet meent. Hij zegt het. Ik betwijfel dat.
Heeft u er ook zo'n zin in, die laatste week voor kerst?
Ik heb net de Allerhande uit en ik heb al weer gegeten en gedronken. Gelukkig ben ik bij coole ma Eerste kerstdag en die staat nu al zo'n maand of drie in de supermarkt, voorraadkast en keuken, dus hoef ik het niet te weten. Al die info over volgezogen portkazen en ingewikkeld lijkende liflafjes die eigenlijk gewoon uit drie peperdure kant-en klaarpakketten en een toefje waterkers bestaan. Let op: heel belangrijk dit jaar is de waterkers. Er kan geen diner zonder.
Verder moeten er grofgebreide truien ingeslagen worden, het liefst dan ook maar met die breedgeschouderde man met sympathieke lach en lichte baardgroei op de mannelijke kaken erin, voor het kerstontbijt in Libellestijl. Bij dat ontbijt is het heel leuk, dat zie je want iedereen lacht breeduit.
Waarom iedereen op de foto's lacht, vertelt het onderschrift nooit. Alleen waar je die truien kunt kopen. Of wat ze eten.Naar de herkomst van de man met de kaken blijft het ook gissen.
De kinderen ogen fris, beeldig gekleed en opgevoed. Ha! Daar vallen ze door de mand. Iedereen weet dat kinderen gewoon gekleed gaan in een synthetische prinsessenjurk, een cowboyhoed en een enorme handtas of een simpel spidermanpak geraffineerd gecombineerd met een royale opgedroogde snottelbel met een verse felgroene kern erin. En pubers houden uit protest een week voor kerst al op met douchen om er zo verlopen mogelijk uit te zien in hun Cannibal Corpse (death metal)shirt. '
Maar de ergste misleiding is toch wel dat het lijkt alsof het allemaal nog haalbaar is. In de laatste week voor kerst weet iedereen met schoolgaande kinderen, worden ze in onderwijsland collectief krankzinnig. Verzinnen ze dingen als kerstontbijten zodat je om 5.30 uur s'ochtends dertig pannenkoeken staat te bakken terwijl je de vele roosterwijzingen en activiteiten probeert te combineren met zoiets triviaals als werk. Juist datgene waar die pannenkoeken van betaald moeten worden.
Deze week grote schoonmaak. Dat zie je ook nooit gedaan worden in de Libelle. Mijn hele huis glittert van de napret van het kerstballenatelier dat ik zaterdag heb gehouden. Dertien kinderen van 7 tot 17 jaar, harmonieus opeengepropt aan het werk. Sindsdien geloof ik weer in wereldvrede. Het schoonmaken wordt van de week trouwens een feestje want 3FM begint weer met Het Glazen Huis (Serious Request). Mooiste radio van het jaar. Dat wordt leuk dweilen!
Geef het dus op dat ideaal. Relax. Over de voordelen van het gebruik van drank & drugs in deze tijd van het jaar een volgende keer ; )

1 opmerking:

Anoniem zei

Ha Jen,
Als je ook zo'n hekel hebt aan de Libelle kerst special, moet je even zoeken naar het filmpje van Brigitte Kaandorp, dat Libelle heet..
Liefs xx