maandag 21 januari 2008

Groeigrens


Bootsy krult zich gezellig op in de stoel en ik trek mijn dekentje hoger op. De hond nestelt zich zich zuchtend naast me op de bank. Ik ben een beetje ziek en bij gebrek aan eigen kind (die is bij zijn vader) komt Boots me gezelschap houden.
We kijken tv en eten afgeprijsde sushi bij kaarslicht, waarbij het ons geen van beiden lukt de zware ondingen met de stokjes in een vloeiende beweging naar de mond te brengen. Ik laat de mijne met veel gespetter van grote hoogte in de sojasaus vallen. We lachen. Boots is met haar veertien jaar spreekwoordelijk te groot voor servet en te klein voor tafellaken. Ik heb leeftijdstechnisch gezien het stadium van een kingsize dekbed met dubbele kussensloop allang bereikt. Toch zijn er meer dan genoeg gespreksonderwerpen die de hele linnenkast kunnen boeien. We praten over tijdloze onderwerpen als afgrijselijke wiskundeleraren en jongens. Ik krijg prachtige roze veters van Boots, die ze ook nog eens op de juiste wijze in mijn kekke zebrasneakers rijgt. Met onze blik gericht op Paul de Leeuw kletsen we over Bootsy's grootste probleem van dit moment. Wat moet ze later in vredesnaam worden? Er moet een profiel gekozen worden op school. Een profiel dat in ieder geval een richting aangeeft over haar toekomstplannen.
Als je veertien bent begint de wereld zich net een beetje te openen. In theorie zijn de meeste veertienjarigen dankzij tv en internet volledig op de hoogte, in praktijk ben je nog bezig alles en jezelf te ontdekken.
Op die leeftijd heb je ook nogal wat grenzen in het verschiet. Vanaf je zestiende mag je alcohol drinken, al kan dat in sommige gemeenten ook achttien jaar zijn. Brommer of scooter rijden mag ook pas vanaf zestien jaar. Trouwen, stemmen en een coffeeshop betreden kan vanaf achttien jaar.
In het Nrc Handelsblad van afgelopen zaterdag staat een heel interessant artikel over de recent gedane ontwikkelingen op het gebied van hersenonderzoek bij jongeren. In tegenstelling tot wat heel lang gedacht is, zijn hersenen tijdens de puberteit nog volop in de groei. Sterker nog de hersenen groeien nog door tot ongeveer 22 jaar. In die tijd verschuift het warme emotionele 'puber' denken naar het koude rationele volwassen denken. Het nog niet volgroeid zijn van de frontaalkwab in de hersenen zorgt ervoor dat jongeren niet (of moeilijk) in staat zijn om de gevolgen van een handelen in het heden te plaatsen in een toekomstvisie. Lange termijnplanning lijkt onmogelijk. Het warme emotionele denken heeft trouwens ook veel voordelen. Zo zijn pubers veel meer gericht op vriendschap, iets waar ik deze zaterdagavond de vruchten van pluk.
Als Boots weer naar huis is, zie ik zo'n swingend spotje van de Landmacht. Het soldatenleven is niet voor watjes, daar moet je geschikt voor zijn.
Als je zeventien bent mag je beginnen met dat stoere bestaan. In plaats van je brommer op te voeren en je daar mee te pletter te rijden, mag je gaan oefenen met echte wapens.
Eenmaal in dienst bij defensie mag je als je achttien bent, nee moet je, uitgezonden kunnen worden. (want wie A zegt moet ook B zeggen). Zonder een voorafgaande psychologische test overigens. (bron: site Ministerie van Defensie)
Het is in Nederland verboden om bijvoorbeeld tabaksreclame te maken die direct gericht is op jongeren. Terecht.
Vorige week kwamen er weer twee jonge jongens terug uit Uruzgan. Dood, nog voor hun frontaalkwab was volgroeid. Nog voor zij hun hersenen ten volle hadden kunnen gebruiken, is hun leven geƫindigd.
Toch zien we elke avond nog steeds die stoere wervende reclames voor de oorlog.
Maar wie werft onze kinderen voor de vrede?

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik voel me vereerd. Tof was het! Thanx again..
Je vind nog wel iets in de brievenbus.
Mijn jen+leraren ontmoeting volgt!

Much Love, Boots.