zaterdag 26 januari 2008

Kinderkunstmusts


Eenmaal in blijde verwachting sloeg de angst toe. Was ik bij de pogingen tot het verwekken nog onnozel enthousiast geweest- eenmaal daarin geslaagd- was daar de PANIEK!!
Ik nam meteen een aantal abonnementen op opvoedingtijdschriften en holde van de bibliotheek naar de boekhandel. Daar opende zich een nieuwe wereld. Ontelbare boeken over zwangerschap en kinderen opvoeden lagen daar klaar voor onzekere types. Ik leende en kocht ze allemaal. Ik bestudeerde de inhoud daarvan zo ernstig dat indien er tijdens het baren een mondeling examen afgelegd had moeten worden, ik met vlag en wimpel geslaagd zou zijn.
Geen moment geloofde ik, dat ik het alleen zou kunnen klaren, dat moederschapgedoe. Moeders in de reclame worden ook altijd blij van merkwaardige zaken als hygiëne en wegwerpluiers, nooit van de 'wilde whisky' dagen en hiphop.
Wat toch veel meer voor de hand ligt; ) Vind ik...
Tegenwoordig zijn de stapels boeken: Hellup, ik word zwanger/moeder/vader niet meer te overzien en zijn er elke avond programma's op tv over opvoeden, al dan niet voorzien van een strenge Nanny in een vreemd archaïsch kostuum.
Zal ik u een geheim verklappen? Uiteindelijk heb je geen flikker aan dat alles. Doe het vooral, alle beetjes helpen tenslotte... Maar...
Waar ik door de jaren heen echt wat aan heb gehad zijn gesprekken met Coole ma, Buuv, Blauwoog engel, Waifi en de anderen.
Maar vooral ook bleek de Cultuur een volwaardige ruggensteun bij het begrijpen van het kind.
Het haar van Pluk (van de Petteflet) getekend door Fiep Westendorp is mij tegenwoordig elke ochtend tot troost.
Onderstaand gedicht van Paul van Ostaijen is bijvoorbeeld in mijn ogen essentieel voor ouders van kinderen tot en met groep een en voor iedereen die een leuk mens wilt blijven. U dus.

Marc groet 's morgens de dingen

Dag ventje met de fiets op de vaas met de bloem
ploem ploem
dag stoel naast de tafel
dag brood op de tafel
dag visserke-vis met de pijp
en
dag visserke-vis met de pet
pet en pijp
van het visserke-vis
goeiendag
Daa-ag vis
dag lieve vis
dag klein visselijn mijn

Ooit een betere beschrijving van het peuterbestaan gezien?

Mary Poppins (boek en film), geen groter voorbeeld van het combineren van strengheid en fantasie. Van humor en inzicht. Ook een Nanny met een raar kostuum, maar wel een hele leuke!
(Reageert u vooral. Ik ben benieuwd of u ook zulke culturele 'ruggensteuntjes' gebruikt...)

Geen opmerkingen: