vrijdag 8 februari 2008

Flower Power


Van de bewogen jaren zestig heb ik precies een half jaar mee mogen maken. Lang genoeg om al drinkend aan de borst van Coole ma de maanlanding te aanschouwen en vooral om een levenslange heimwee te ontwikkelen naar die tijd.
Het leven in 2008 ervaar ik als vrij hectisch. Gisterenavond was het weer neurotisch druk.Terwijl ik per sms een tienervriendin in nood probeerde de bij te staan met wijze raad in afkortingen, telefoneerde ik met twee telefoonlijnen in estafettestijl, beantwoordde ik tussendoor ook nog wat mail, toen mijn oog ineens viel op de tv die voor de gezelligheid van de hond aanstond.
Een programma over de jaren zestig. Meteen Coole ma gebeld om haar daarop te wijzen en verder de telefoon naar zijn plek verbannen. Zwijmelend zat ik voor de buis. Wat een kleren! Wat een tijd vol plezier en opwinding! Toen mocht je het hele jaar valse wimpers dragen en gek dansen. Er werd ludiek en serieus actie gevoerd tegen van alles en nog wat, ook zo fijn.
Alhoewel mijn ouders toen zeer hip waren, waren het geen hippies. "Daar waren we niet rijk genoeg voor": zegt Coole ma altijd "Bovendien woonden we in Rotterdam daar werkten we gewoon hard. Dat die amsterdammers daar nu de tijd voor hadden..."
Jammer, maak je eens woelig decennium mee, ben je aan het werk.
Nu bevinden we ons ook in een roemrucht decennium alhoewel ik niet weet hoe we het gaan noemen. De tienerjaren van de 21ste eeuw lijkt me wel een mooie. Ook nu kun je valse wimpers dragen en gek dansen, maar dan op gezette tijden. Als de agenda het toestaat kun je ook best een sit-inn houden, voor de duur van een bak koffie ofzo. Dan moeten we weer verder.
Serieus actievoeren doet niemand meer. Dat is helemaal uit de tijd. Hoeveel doden er ook vallen in Irak of Uruzgan. Het valt niet in te plannen tussen vergadering en hockeytraining en een bezoek aan de woonmall.
Voor ludieke acties hebben we politici tegenwoordig. Die maken zich druk over lachwekkende kwesties als het lot van 3,2 wild circusbeest of die ene draagster van de burka die ooit gesignaleerd is. Ook oude porno of het ondraaglijke leed van goudvissen in vissenkommen worden bestreden door de door ons allen gekozen en gefinancierde regering.
Je zou er heimwee van krijgen.
De afgelopen dagen waren somber gevuld door kopzorgen en hoofdluis, maar vandaag zag ik het ineens.
Er zijn weer bloemen! De sneeuwklokjes en krokussen staan uitdagend te roepen: HET WORDT WEER LENTE!
Daar ga ik -heel ouderwets- even fijn gek van dansen ; )

1 opmerking:

Tekstschrijver Tim zei

Lente! En krijg van filmpje ook al goed zomergastengevoel!