zondag 2 maart 2008

Takkenwijf!De Gewone Wandelende Tak en de Heilige Moeder Maria hebben meer met elkaar gemeen dan u op het eerste gezicht misschien zou denken. De Carausius morosus (Latijn voor Gewone Wandelende Tak ; ) en de Heilige Maagd kunnen namelijk beiden onbevlekt ontvangen, oftewel ze hebben geen man nodig om zich voort te planten.
Sterker nog, de Gewone Wandelende Tak kent niet eens het fenomeen man! Misschien komt daar de term 'takkenwijven' vandaan...
Dat mijn jeugd beheerst is geweest door de Gewone Wandelende Tak is sterk overdreven, maar hij was wel aanwezig. In tegenstelling tot nu. Hoor ik van mijn leerlingen zeer regelmatig verhalen over cavia's, hamsters en konijnen; de Gewone Wandelende Tak is nog nooit voorbij gekomen.
Voordat Wikipedia bestond, was je als leergierig mens aangewezen op de 'dunne boekjes' uit de schoolbieb en hele dikke stoffige encyclopedie├źn met goud op snee, waarvan altijd net het deel met jouw letter weg was.
In die jaren en dus niet gehinderd door enige kennis hielden jeugdvriendin Vlaams Visje en ik ons indringend bezig met de GWT. Het enige wat we wisten, is dat de GWT blaadjes at en in zijn eentje kon 'fokken'. Een enorm succes! Ontelbare nazaten kreeg onze oer Tak.
We lieten onze takjes vaak buiten spelen en vonden er dan meestal maar enkele diertjes terug, tussen de echte blaadjes en takjes in de tuin, maar dat was niet erg... Je had zo weer nieuwe...
Later tijdens mijn arme studentenjaren dacht ik terug aan dat geslaagde project en maakte er een Geniaal Masterplan Om Stinkend Rijk Te Worden van.
Op de Koninginnedag Vrijmarkt zouden wij de GWT hype lanceren en daar voor grof geld gemakkelijk gefokte GWTakken aan de hebzuchtige kindertjes verkopen.
Zo gezegd, zo gedaan. Vriendin Frust deed mee. Beiden kochten we een exemplaar, een aquarium en jatten wat groen uit het plantsoen.
De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik mijn exemplaar echt nooit heb zien bewegen. Na enkele weken heb ik hem dan ook maar weggegooid.
Vriendin Frust was woedend, nu rustte de zware taak van het Geniale Masterplan volledig op haar schouders en haar GWT was daar niet capabel genoeg voor. Die veranderde namelijk langzamerhand in groen schuim. Wat in het begin nog wel fascinerend was, maar op een gegeven moment toch echt goor. Exit GWT nr 2 en het Geniale Masterplan.
Tegenwoordig hebben we Wikipedia en pas nu begrijp ik een hoop.
De GWT houdt zich erg vaak dood ; ) uitwerpselen van de GWT kunnen gaan schimmelen en uitzetten is niet gewenst ivm plaagvorming ; )
Hierbij bied ik oprecht mijn excuses aan de Gewone Wandelende Tak in het algemeen en de steden Dordrecht en Utrecht in het bijzonder. Ik had echt geen idee...
1 opmerking:

GroentenBioloog zei

Hoe kan het dan dat het vroeger bij jou zou goed ging, kweken, maar als je ouder bent niet meer?
80