zondag 22 juni 2008

Leesstof


Door de eeuwen heen heeft de mensheid al vele verslavingen gekend.
Sex, God, voetbal, alcohol en drugs zijn de meest algemeen voorkomende.
Maar ook het eten van uitsluitend ananasjam, het verafgoden van Tokio Hotel en fanatiek bloggen zijn bekende dwangneuroses.
Een mens kan aan alles verslaafd raken. Of dat nu het snuiven van tabak, of het snuiven van solutie of cocaïne is.
Zoonlief en ik snuiven ons ook gek door mijn verslaving. Stofwolken zorgen ervoor dat de neus begint te lopen en de ogen kriebelig prikken.
Mijn boekenverslaving heeft het huis overgenomen.
Ineens heb ik er genoeg van. En ongeacht het moment en tijdstip moeten de boekenkasten uitgemest worden.
Ooit lag er een literair verantwoord tiep in mijn bed die na gedane zaken zijn oog op mijn chaotische boekenkasten liet vallen.
Hij slaakte een kreet van afschuw doordat Tirza van Arnon Grunberg tussen de sleutelroman Pinkeltje ontmoet Wolkewietje en Donderkopje, Eefjes beste vriendin was terechtgekomen.
Ook de Koran ingeklemd tussen de Kamasutra en het Grote Kamerplantenboek wekte bevreemding op. Terecht. Het is een schande hoe het er uit ziet.
Maar dat gaat nu veranderen!
Puberzoon moet meehelpen maar wonderwel duikt hij meteen enthousiast op de klus.
Niet alleen heb ik mijn kind genetisch verpest met een grote leeshonger ook heb ik hem opgezadeld met een kinderboekencollectie van grootsteedse bibliotheekachtige allure.
Dit gecombineerd met mijn levenslange zucht naar lectuur, literatuur en alles wat verder nog gedrukt wordt, maakt de chaos compleet.
Verder ben ik een beroerde huisvrouw, dus tel uit je winst.
Terwijl de stofwolken in de rondte vliegen trekken zoon en ik vrolijk de planken leeg en storten de boeken op het bed.
Kan dat ook meteen verschoond worden. Daarom haat ik huishoudelijke klussen, het zijn net dominostenen. Het een laat het ander omvallen.
Het is stil...
Na enige tijd kijk ik op en grijp ik in.
De zon staat al laag en zoonlief en ik zitten tussen de berg boeken te lezen.
Ik herlees mijn eigen gedachten in mijn verzameling studiedummies. Vol artistiek gejammer en snelle portretschetsen van mijn toenmalige en - achterafbeschouwd- erg lelijke vriendje.
Een oude Rijamagenda vol hartjes, domme limericks en met mooie geairbrushte plaatjes van Gerry the Cat, de illustrator die ik toen geweldig gaaf vond.
Puberzoon zit tussen de stoffige stapels verdiept in boeken waar hij te jong voor is.
Dit is een cruciaal punt in het boekenkast-opruim-proces.
Het breekpunt.
Verklaar ik mezelf voor verloren qua tijd en omvang van de ramp en kieper ik nu alle boeken weer terug in de kast om over enkele maanden weer een poging te wagen of laat ik zien dat ik moedig ben?
Ik kies voor het laatste en onder elkaar voortdurend een halt toeroepen als we leesdrift krijgen, krijgen zoonlief en ik het voor elkaar.
Kleine kinderboeken in de boekenkist, Dante staat fijn naast Boccaccio en Kluun en Wolkers bij de Kamasutra. Poezie bij de Bijbel.
Nog niet echt een waterdicht systeem, maar wel prettiger om naar te kijken.
Een mij bekende alcoholist verstopte overal zijn flessen drank . In bureaulades, achter archiefmappen tot in de stortbak aan toe(voor gekoelde drank), overal hamsterde hij zijn noodvoorraden.
Terwijl ik blij tevreden het resultaat van deze opgeruimde kasten aanschouw en mijn ogen over de titels laat glijden, besef ik ineens dat er nog vele boeken missen.
Oh ja, de noodvooraden...
In servieskast, in de keukenkast.
Het atelier en de stapels bij het bed.
Om maar een paar verstopplekken te noemen.
Vanaf nu en voor de rest van leven knijp ik mijn ogen dicht in de buurt van die verdomde verslavingshaard genaamd boekhandel.
Gewoon niets meer kopen, dat kan ik best!
Want het ergste moet nog komen:
Ik heb al maanden geen letter gelezen!!!!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Toch misschien de draad weer oppakken, werd je vroeger ook altijd rustig van. Gewoon een beetje luchtig beginnen, ik heb nog wel ergens een stapel " Wipneus en Pim" voor je liggen...

Vlaamsche Vis

RH zei

Een letter lezen is ook niet zo interessant. Probeer eens een woord, een zin, een tekst, een boek, een oeuvre en tot slot een bibliotheek.