woensdag 18 februari 2009

Rookvlees

"Waarom eet je niet gewoon vlees, zoals iedereen?" Sneaky Business Punk buigt zich voorover als hij dat aan me vraagt. Ik voel een ondertoon in de vraag die ik niet thuis kan brengen.
Zijn buurman Droogstoppel perst de dunne lipjes al op elkaar. Klaar voor een oordeel.
We zitten aan een lange tafel in ons vaste restaurant en het eten wordt geserveerd.
Ik zucht.
Waar een grote internationale serviceclub klein in kan zijn. Alhoewel ik bijna net zo lang geen vlees meer eet als Zoon oud is, heb ik zelden zoveel gezanik over dit onderwerp gehad als bij deze club.
"Laten we de vraag omdraaien. Waarom eet jij wel vlees?"doe ik een poging om nog iets anders uit dit onderwerp te peuren. Ik baal. Ik had mij verheugd op een avond gezellig verhalen over het succes van de KleurT'op van afgelopen zaterdag en nu zit ik met twee strontvervelende heren en een uitgekauwd onderwerp aan tafel.
Alhoewel ik al sinds november gestopt ben met roken, snak ik ineens naar een sigaret.
"Vlees is lekker", krijg ik als antwoord.
"Dat vind ik niet echt een reden. XTC is ook lekker en toch gebruik ik dat nooit meer."doe ik een leuke duit in het zakje.
Beide heren willen namelijk helemaal geen volwassen discour of een elegante discussie. Ze willen afzeiken, om het maar eens studentikoos te benoemen.
Nu raakt Droogstoppel op dreef. Ooit heb ik zonder te weten iets misdaan bij deze man. Als ik A zeg dan zegt hij B met een lading waar menig terrorist nog wat leuks mee zou kunnen doen.
Nu interesseert deze Droogstoppel mij geen ene moer, hoe hard ik ook mijn best doe.
Hij opent zijn mond en ik hoor slechts ruis. Ik kijk naar zijn te kleine hoofd met een gelaatskleur die erop wijst dat hij nooit overdag buitenkomt. Zijn kraaloogjes staan boos en ik bekijk hem met antropologische belangstelling. Zelfs zijn boosheid maakt hem nog niet interessant. Slechts vermoeiend.
In gedachten been ik weg uit dit verstikkende zaaltje en steek een sigaret op, inhaleer diep en blaas grote rookwolken.
Dit is mijn vaste clubavond en de club is een Internationale serviceclub met een statuut vol ronkende principes en hoogstaande idealen over respect voor het individu.
En het moet gezegd soms klopt dat ook wel.
Alleen vanavond zit ik per ongeluk bij de verkeerde onderafdeling: de Mijdrechtse gezelligheidsvereniging De Gevulde Varkenspoot.
Roken schijnt hinderlijk te zijn. Kenners beweren dat het stinkt en dat het ongezond voor je is.
Zelf vind ik roken nog steeds best lekker ruiken.
Ik maak me eerder zorgen over de schadelijke effecten van het zogenaamde, in het afgelopen decennium verworven burgerlijk recht om andermans levensbeschouwelijke opvatting zonder enig respect te kunnen schofferen.
Daar krijgt een mens pas hartkramp van.

2 opmerkingen:

Anoniempje. zei

Helemaal gelijk.

Anoniem zei

laat je niet gek maken, je hebt helemaal gelijk. hoe is het je gelukt te stoppen met roken